
8 prostych sposobów na parzenie kawy w 5 minut
Parzenie kawy odbywa się na różne sposoby, dlatego też napój ten może zadowolić różne podniebienia. W jaki sposób zanurzyć zmielone ziarna kawy w gorącej wodzie, aby szybko wydobyć z nich jak najwięcej aromatu i smaku? Dowiedz się, czy lepiej do tego sprawdzi się ekspres ciśnieniowy, automatyczny, kawiarka, a może tygielek do kawy.
Obecnie istnieje wiele sposobów parzenia kawy, jednak nie można uznać, że jakiś z nich jest jedynym i najlepszym. Każdy miłośnik kawy może wybrać preferowaną metodę, przy pomocy której przyrządzi pyszną i aromatyczną kawę, nawet nie mając wiele czasu. Bez względu jednak na ulubiony rytuał parzenia kawy, wybraną technologię i urządzenia, których użyje, zaparzenie czarnego napoju zawsze będzie wymagało zanurzenia zmielonych ziaren kawy w gorącej wodzie. Jaki sposób parzenia kawy nie będzie wymagał poświęcenia tej czynności więcej niż 5 minut? Poniżej 8 prostych rozwiązań, które pozwolą przygotować pyszną kawę w krótkim czasie.
Kawa po turecku – wystarczy tygielek do kawy
Przyrządzenie dobrej i esencjonalnej kawy nie musi być wymagające i nie zawsze związane jest z zakupem drogiego ekspresu do kawy. Dowodem na to jest kawa po turecku, czyli najprawdopodobniej najwcześniejszy sposób przyrządzania tego napoju. Aby ją wykonać, należy wyposażyć się w tygielek do kawy, czyli miedziane naczynie z długą rączką, nazywane także ibriq, oraz zmieloną kawę i wodę. Zazwyczaj do tygielka nakłada się dwie, płaskie łyżeczki kawy (na każdą filiżankę) i zalewa wodą (nie do pełna, gdyż płyn będzie podnosił się do góry). Po zagotowaniu napoju, należy zdjąć tygielek do kawy z palnika – kawa po turecku gotowana w tradycyjny sposób, powinna być doprowadzona do wrzenia trzykrotnie, jednak wielu smakoszy uważa, że nie jest to konieczne.
Inne, szybkie metody parzenia kawy: Wybierasz french press czy Chemex?
French press, czyli prasa francuska, to urządzenie, które także w szybki sposób umożliwia przygotować kawę – według baristów jest to jedna z najprostszych metod parzenia kawy. Wystarczy posiadać zaparzacz do kawy, do którego wsypuje się 5 g zmielonej kawy (na każdą filiżankę), a następnie zalewa gorącą wodą (ok. 90°C) i zostawia do zaparzenia na 4 minuty. Po tym czasie wystarczy nacisnąć tłok urządzenia, który pod wpływem dociskania wydobędzie na górę urządzenia aromatyczny, czarny napar.
Innym urządzeniem w jakie można się wyposażyć, aby szybko i samodzielnie zaparzyć kawę jest Chemex. To szklane naczynie przypominające klepsydrę, na którego górze należy umieścić zwilżony wodą, papierowy filtr. Następnie wystarczy wsypać czubatą łyżkę zmielonej kawy (ok. 5 g na filiżankę), a później gorącą, ale nie wrzącą wodą, zalewać odrobinę kawy. Po odczekaniu minuty, kolistymi ruchami zalewa się kawę już obficie, tak by zaparzyć jej pożądaną ilość. Chemex to niewątpliwie kolejny sposób na szybkie uzyskanie pysznej kawy w domowych warunkach. Jedyne o czym należy pamiętać to to, by ziarna kawy były grubo zmielone, inaczej filtr może się zatkać.
Do szybkiego parzenia kawy lepszy będzie drip czy aeropress?
Kolejnym sposobem na kawę w 5 minut jest drip, czyli proste urządzenie umożliwiające uzyskać delikatny, czarny napar. Wystarczy postawić go na filiżance, nałożyć przelany wodą, papierowy filtr i wsypać zmieloną kawę (ok. 6 g na 100 ml kawy). Później, tak powstałą konstrukcję przelać strumieniem gorącej wody (najlepiej 90°C) i już – pyszna kawa gotowa!
W podobnym czasie można przygotować kawę z aeropressu, czyli urządzenia działającego jak wielka strzykawka i stworzonego dopiero niedawno, bo w 2005 roku. Wystarczy zmielić ok. 15 g kawy, wsypać do tłoka i zalać gorącą wodą. Następnie przyłożyć drugą część i w 3 minuty wycisnąć ok. 200 ml zaparzonej kawy do filiżanki lub kubka. Tego typu kawa z pewnością będzie świetną alternatywą dla klastycznego espresso.
Kawa na włoską nutę? Wystarczy kawiarka ciśnieniowa
W krótkim czasie można przyrządzić także kawę po włosku. Aby tego dokonać, przyda się kawiarka ciśnieniowa, czyli urządzenie w kształcie dzbanka, które zbudowane jest z komory na wodę, komory na zmielone ziarna kawy oraz komory, do której po zaparzeniu dostaje się kawa. Cały proces nie jest skomplikowany, a otrzymana kawa jest aromatyczna, dlatego też jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie chcą zdecydować się na zajmujące miejsce automatyczne ekspresy do kawy, a których kusi tradycyjna metoda i związany z nią rytuał.
Nasza redakcja wypiła już nie jedną kawę, dzięki temu udało nam się ułożyć krótki ranking marek które szczególnie polecamy. Zapoznaj się z nimi już teraz na stronie Polecane Kawy.
Kolejny, szybki sposób na mocną kawę? – ekspres przelewowy
Szybkim rozwiązaniem, który umożliwi zaparzenie kawy niczym z amerykańskiej kawiarni jest przelewowy ekspres do kawy. Przy jego pomocy można szybko przygotować mocną kawę sypaną, która postawi na nogi. Wystarczy do papierowego filtra, znajdującego się w górnej części ekspresu, wsypać porcję grubo zmielonej kawy. Następnie zamknąć urządzenie i wlać wodę, po czym zaczekać aż poza zagotowaniu przejdzie przez filtr, co w konsekwencji sprawi, że kawa zacznie przesączać się do dzbanka. Chociaż trwa to trochę dłużej niż 5 minut, to warto podkreślić, że po uruchomieniu urządzenia, nie trzeba go ciągle doglądać. Zaparzona tym sposobem kawa jest łagodniejsza niż typowe espresso, jednak zawartość kofeiny w kawie z ekspresu ciśnieniowego jest wyższa.
Automatyczny ekspres do kawy, czyli przygotowanie kawy bez wysiłku
Z kolei automatyczny ekspres do kawy, to świetny sposób na aromatyczny napój dosłownie w kilka sekund. Takie rozwiązanie sprawdzi się u tych miłośników kawy, którzy nie lubią spędzać czasu na jego przygotowaniu. Aby wypić klasyczne espresso, americano lub aromatyczne cappuccino, wystarczy nacisnąć jeden guzik z nazwą ulubionej kawy i chwilę zaczekać. Jest to bardzo popularny sprzęt, zarówno w domach, jak i w biurach, gdyż dzięki niemu można łatwo i szybko przygotować kawę, bez umiejętności takich jak np. spienianie mleka lub wiedzy dotyczącej czasu parzenia czy grubości ziaren odpowiednich do sprzętu (np. do french pressu odpowiednia będzie tylko grubo zmielona kawa). Ponadto, decydując się na automatyczny ekspres do kawy otrzymuje się sprzęt uniwersalny i kompleksowy – oprócz szybkiego parzenia, pasuje do każdego rodzaju kawy, a także nie wymaga dodatkowych urządzeń, w tym np. młynka do mielenia kawy (jeśli ekspres go nie posiada, wymaga to używania kawy wcześniej zmielonej).