
Czy kawa jest zdrowa? – właściwości zdrowotne kawy
Chociaż kawa to napój budzący kontrowersje, warto wiedzieć, że posiada wiele zalet, w tym także tych korzystnych dla zdrowia. Jakie konkretnie właściwości zdrowotne ma kawa? Ile ma kofeiny i czy jest szkodliwa? Dowiedz się także, czy lepsza jest kawa parzona, czy rozpuszczalna.
Kawa jest powszechnym napojem, spożywanym o różnych porach dniach i w zależności od upodobań, także w różnych ilościach. Potwierdzają to statystyki, które donoszą, że rocznie na świecie wypija się blisko 9 milionów ton kawy, co daje ponad 3 miliardy filiżanek kawy dziennie! Jak podaje Międzynarodowa Organizacja Kawy najwięcej czarnego napoju spożywa się w Skandynawii, Islandii, Holandii i Szwajcarii (w przeliczeniu na jednego mieszkańca). Chociaż w Polsce także jest wielu kawoszy, to jednak znacznie zostajemy w tyle – przeciętny Polak spożywa rocznie raptem ok. 3 kg kawy, co daje tylko 1-1,5 filiżanki kawy dziennie. Jednak przy tak powszechnym spożyciu tego napoju, wiele osób zastanawia się, czy kawa jest szkodliwa, czy też nie.
Kawa a zdrowie. Poznaj właściwości zdrowotne kawy
Wiele osób spożywa kawę, gdyż działa na nich pobudzająco. Faktem jest, że zawiera kofeinę, a także wiele innych substancji, które sprawiają, że po wpiciu filiżanki kawy odczuwa się mniejsze zmęczenie i senność, a także większą koncentrację. Co ciekawe, zawarta w kawie kofeina wpływa także pozytywnie na układ nerwowy, gdyż aż o 30% zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera (badania dr Benedetti z Uniwersytetu Illinois w Chicago z 2014 roku). Ponadto, najnowsze badania, które prowadzone były od 1966 do 2008 roku dowodzą również, że wypijanie 1-3 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko zgonów wywołanych chorobami sercowo-naczyniowymi. Tym samym miłośnicy kawy mają mniejszą szansę m.in. na zawał serca lub udar mózgu. Wśród zdrowotnych właściwości kawy istotne są także te dotyczące metabolizmu. Badania dowiodły, że osoby pijące regularnie czarny napój, redukują znacznie ryzyko wystąpienia u nich cukrzycy typu 2. Ponadto, kawa stymuluje także rozkład tkanki tłuszczowej, co z kolei sprzyja procesowi odchudzania. Nie można także nie doceniać zdrowotnych właściwości kawy dotyczących chorób nowotworowych. Dzięki temu, że kawa parzona jest źródłem cennych antyoksydantów, zmniejsza występowanie wolnych rodników w organizmie i tym samym minimalizuje ryzyko raka, w tym np. raka wątroby i jajników.
WAŻNE! Spożywanie kawy w rozsądnych ilościach tj. 1-3 filiżanki dziennie (maksymalnie 300 mg kofeiny, czyli nie więcej niż 3 filiżanki kawy sypanej i 4 filiżanki kawy rozpuszczalnej) zmniejsza ryzyko wielu chorób oraz wydłuża życie.
Nasza redakcja wypiła już nie jedną kawę, dzięki temu udało nam się ułożyć krótki ranking marek które szczególnie polecamy. Zapoznaj się z nimi już teraz na stronie Polecane Kawy.
Średnia zawartość kofeiny:
- filiżanka czarnej kawy (200 ml) – 70-140 mg (w zależności od ilości kawy)
- filiżanka kawy rozpuszczalnej – ok. 95 mg
- filiżanka cappuccino – ok. 40 mg
- filiżanka czarnej herbaty – ok. 65 mg
- filiżanka zielonej herbaty – ok. 30 mg
- napój energetyzujący (250 ml) – ok. 90 mg
- napój typu cola (250 ml) – 30-50 mg
- czekolada (100 g) – 10-70 mg
Lepsza jest kawa czy herbata?
Wiele osób zastanawia się, ile kofeiny ma kawa i że z pewnością jest to gorszy dla zdrowia napój niż np. herbata. Warto jednak podkreślić, że zarówno kawa, jak i herbata zawierają kofeinę. Tym samym oba napoje mają zdrowotne właściwości, które są korzystne dla organizmu. Nie warto zatem wybierać: kawa czy herbata, gdyż zarówno jedna, jak i druga m.in. chronią układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2 oraz wspomagają odchudzanie.
Jaka kawa jest najlepsza – zdrowsza jest parzona czy rozpuszczalna?
Odpowiedź na pytanie, czy kawa parzona, czy rozpuszczalna jest zdrowsza, nie jest oczywista. Przede wszystkim warto podkreślić, że kawa parzona, jest bardziej „naturalna” niż kawa rozpuszczalna, gdyż procesy takie jak palenie czy mielenie nie sprawiają, że zmienia się jej skład. Z kolei specjalistyczna obróbka sprawia, że kawa rozpuszczalna traci cenne składniki, przez co staje się bardziej jałowa, a dodatkowo może zawierać szkodliwy dla zdrowia nikiel (pierwiastek ten silnie alergizuje). Kawa parzona natomiast zawiera m.in. cenne antyoksydanty, które są korzystne dla zdrowia. Oczywiście istotny jest także nie tylko rodzaj kawy – czy będzie to kawa parzona, czy rozpuszczalna, ale także jej jakość, w tym pochodzenie i sposób wypalenia.
Warto jednak podkreślić, że także sposób parzenia ma wpływ na to, czy kawa parzona jest zdrowsza od kawy rozpuszczalnej i na odwrót. Jeśli kawa parzona będzie przyrządzona w sposób bardzo znany z polskich domów tj. po prostu wsypana do kubka i zalana gorącą wodą, to uwolnią się z niej diterpeny, czyli związki podnoszące poziom cholesterolu we krwi. Powinno być to szczególnie istotne dla osób cierpiących na miażdżycę lub hiperlipidemię. Warto jednak pamiętać, że jeśli kawa będzie filtrowana, to substancje to zostaną usunięte i kawa parzona będzie lepszym wyborem niż kawa rozpuszczalna.
Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, rzuć okiem na to polecane przez nas kawy, ostatnio naszym faworytem jest doskonały Mövenpick.
Najważniejszą kwestią jest jednak to, że jak podaje Międzynarodowa Organizacja Kawy wraz z Instytutem Informacji Naukowej o Kawie, umiarkowane picie kawy jest w pełni bezpieczne, a także nie jest zagrożeniem dla zdrowia.