Ekspres kolbowy sprawdzi się u kawoszy, dla których jej przyrządzanie jest ważnym rytuałem, dlatego chętnie poświęcą temu więcej czasu. Chociaż ekspresy te wymagają więcej zaangażowania niż np. ekspres automatyczny, to mają wielu zwolenników. Dowiedz się, dlaczego są popularne oraz poznaj wady i zalety ekspresów kolbowych.
Ekspres kolbowy (nazywany też ekspresem półautomatycznym) to tańszy odpowiednik automatycznego ekspresu do kawy. Maszyna ta jednak wymaga odpowiedniej obsługi, dlatego nie jest polecana osobom, które nie lubią procesu parzenia kawy, a także nie mają czasu na jej przygotowanie. Jeśli jednak kawosz chce poświęcić odrobinę czasu i energii, aby przygotować w ekspresie kolbowym pyszną, małą czarną, to maszyna z pewnością odwdzięczy mu się wyjątkowym smakiem i aromatem napoju.
Jak przygotować kawę w ekspresie kolbowym?
Ekspres kolbowy nazwę zawdzięcza ręcznej kolbie, która stanowi jego główny element i mocowana jest na środku maszyny. By przygotować napój, należy odmierzyć odpowiednią ilość zmielonej wcześniej kawy (najlepiej na świeżo; w ekspresach kolbowych zwykle nie ma wbudowanych młynków) i umieścić ją właśnie w kolbie, czyli podajniku z sitkiem. By właściwie zaparzyć kawę, po uzupełnieniu kolby, należy ją jeszcze sprasować i dopiero następnie zamocować do urządzenia. Później wystarczy wcisnąć przycisk uruchamiający parzenie kawy i poczekać, aż pyszny, czarny napój spłynie do filiżanki. Po przygotowaniu kawy, kolbę należy opróżnić, gdyż miarka kawy, może posłużyć tylko do przygotowania jednej porcji (chyba że model zawiera dwa sitka, wtedy można jednocześnie przygotować dwie porcje). Przygotowanie napoju trwa zaledwie kilka minut.
A jeśli zastanawiasz się, jaki ekspres do kawy wybrać, koniecznie sprawdź nasz ranking! Porównaliśmy w nim 4 różne maszyny oraz opisaliśmy ich wady i zalety. Przeczytaj artykuł i wybierz ekspres, dzięki któremu przygotujesz pyszną kawę – sprawdź!
Jakie zalety ma ekspres kolbowy?
Największą zaletą ekspresu kolbowego jest to, że można przygotować w domu napój taki sam, jak w ulubionej kawiarni. Zwolennicy tych półautomatycznych maszyn uwielbiają je przede wszystkim za to, że parzenie w niej kawy jest rytuałem, który wymaga precyzji, dzięki
czemu potrafi wydobyć z niej najlepszy smak i aromat. To właśnie dzięki nim mają pełną kontrolę procesu parzenia. Niebywałą satysfakcję daje także sztuka opanowania ręcznego parzenia, co przez wielu kawoszy także określane jest jako wielka zaleta ekspresów kolbowych. Ponadto wśród innych atutów ekspresów kolbowych warto wymienić ich klasyczny design, który pasuje do wielu pomieszczeń – od nowoczesnych, przez glamour, po tradycyjne. Ich niewątpliwą zaletą jest także niewygórowana cena – zwykle kosztują od 120 zł do 600 zł (są oczywiście też modele z wyższej półki).
Jakie wady ma ekspres kolbowy?
Ekspres kolbowy z pewnością nie jest maszyną prostą w obsłudze, dlatego nie powinny go kupować osoby, które chcą w krótkim czasie przygotować kawę. Korzystając z tej maszyny, wystarczy niewłaściwa grubość mielenia, niepoprawne sprasowanie kawy lub nieodpowiednia jej ilość, by smak i aromat napoju był niezadowalający. Tym samym przygotowanie kawy w ekspresie kolbowym wymaga posiadanie umiejętności, doświadczenia oraz czasu. Wśród wad często wymienia się także to, że wykonanie kaw smakowych wymaga wyposażenia maszyny w dodatkowe akcesoria, w tym np. spieniacz do mleka lub młynek.
Jakie ekspresy kolbowe są dostępne na rynku?
Obecnie istnieje wielu producentów ekspresów kolbowych na rynku. Wśród nich znajdują się tańsze maszyny i są to m.in.: Amica (120 zł) czy Raven (300 zł). Są dostępne także droższe ekspresy kolbowe, w tym np. De’Longhi (500 zł), Gran Gaggia (500 zł) lub Eta Stretto (500 zł).