
Espresso, americano, cappuccino, a może macchiato? – poznaj popularne rodzaje kaw
Kawowe menu z reguły oferuje wiele rodzajów kaw, jednak nie zawsze wiadomo, jakie są pomiędzy nimi różnice. Dlatego jeśli zawsze pijesz ulubione espresso, cappuccino lub americano, ale nie znasz innych rodzajów kaw – przeczytaj nasz przewodnik i dowiedz się, czym się różnią.
Kawy w popularnych kawiarniach najczęściej bazują na espresso, dlatego też poniżej znajduje się mini przewodnik po kawowym menu, który pomoże wybrać idealny na daną chwilę napój.
Zacznijmy od espresso i innych, czarnych kaw
Espresso to niewielkich rozmiarów kawa o wyrazistym smaku i gęstej piance na górze (tzw. crema). Aby przygotować klasyczną wersję należy zalać około 7 g świeżo zmielonej kawy ciepłą wodą (najlepiej ok. 90°C). Po kilku sekundach otrzymuje się 25 ml gęstego naparu, który podaje się w niewielkich, podgrzanych filiżankach mających około 70 ml. Espresso ma głęboki smak i intensywny kolor. Zwyczajowo podaje się je ze szklanką wody, której niewielki łyk powinien poprzedzać spożycie napoju. Warto wiedzieć, że espresso posiada mniej kofeiny niż np. kawa z ekspresu przelewowego.
W kawowym menu często dostępne jest także espresso:
- doppio – podwójne espresso,
- lungo – tzw. przedłużone, z większą ilością wody niż standardowo,
- ristretto – tzw. skrócone, z mniejszą ilością wody niż standardowo,
- coretto – z dodatkiem alkoholu np. whisky, grappy lub brandy.
W kawowym menu można spotkać także inną, czarną kawę, a mianowicie americano, czyli napój na bazie espresso (pojedynczego) z dodatkiem wrzątku. Aby je przygotować należy wlać wrzątek do filiżanki (150 ml) lub dużego kubka (ok. 2/3 objętości naczynia), a następnie dodać espresso.
Koniecznie spróbuj też kawy z mlekiem!
Do klasycznego espresso można dodać także mleko –otrzyma się wtedy popularną u nas tzw. kawę białą. Istnieje jednak wiele sposobów podawania mlecznej substancji, dlatego też można wyróżnić różne rodzaje kaw z dodatkiem mleka.
Najpopularniejsze jest cappuccino, czyli espresso z mocno spienionym mlekiem. Ma ok. 150 ml, a mleczna pianka ma wysokość 1-2 cm. Wyróżnia się m.in.:
- cappuccino scuro – z odrobiną mleka,
- cappuccino chiaro – z większą ilością mleka,
- i cappuccno freddo – wersja na zimno, czyli espresso wymieszane z mlekiem i kawałkami lodu.
Podobną kawą do cappuccino jest flat white, które wykonuje się na podwójnym espresso, a później dodaje do niego spienione mleko.
Nasza redakcja wypiła już nie jedną kawę, dzięki temu udało nam się ułożyć krótki ranking marek które szczególnie polecamy. Zapoznaj się z nimi już teraz na stronie Polecane Kawy.
Kolejna, włoska kawa z mlekiem to popularna caffe latte, którą podaje się w wysokich szklankach lub dużych filiżankach. Jest to espresso z dodatkiem ciepłego, lekko spienionego mleka. Może być także na zimno i wtedy występuje w menu jako caffe latte freddo.
Inna, biała kawa to latte macchiato, która chociaż przypomina caffe latte, to różni się od niej sposobem wykonania. I tak najpierw do szklanki wlewa się gorące mleko, później pianę mleczną, a na koniec dolewa się espresso. Dzięki temu, powstaje piękny, warstwowy napój, zachwycający nie tylko podniebienie, ale i wzrok.
Ciekawą wersją kawy latte jest mocha, czyli kawa dla lubiących słodycze. W tym rodzaju napoju do espresso dodaje się ciemną lub mleczną czekoladę, następnie zalewa gorącym mlekiem, a na koniec dekoruje bitą śmietaną.
Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, rzuć okiem na to polecane przez nas kawy, ostatnio naszym faworytem jest doskonały Mövenpick.