
Espresso lungo vs standardowe espresso – różnice, procedury parzenia oraz inne wersje
Kawa lungo to tzw. przedłużone espresso, jednak czym konkretnie różni się od standardowego espresso? Dowiedz się, jak wyglądają obie procedury parzenia kawy, porównaj, a także wybierz swoją ulubioną.
Będąc we Włoszech i prosząc o kawę, z reguły otrzyma się klasyczne espresso. Jeśli jednak zgłębi się bardziej kawowe menu, dostrzeże się, że jego rodzajów jest tam sporo i z całą pewnością więcej niż oferują polskie kawiarnie. A czy Ty znasz różnice między lungo a zwykłym espresso? Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, jak je przyrządzić, a także poznaj inne wersje tej kawy.
Espresso – historia najpopularniejszego napoju
Espresso to kawa, która pochodzi z Włoch, a jej nazwa wywodzi się od włoskiego „espressivo”, co oznacza „wyrazisty”. To właśnie w tym kraju, w 1901 roku za sprawą Luigi Bezzera powstał pierwszy ekspres do espresso. Maszyna jednak nie zapewniała oczekiwanych walorów smakowych, dlatego też pomysł został sprzedany Pavoniemu, który chociaż ulepszył maszynę, to nie na tyle, by para ponownie nie zmieniała smaku kawy. Problem ten rozwiązał dopiero kolejny konstruktor – Giovani Achille Gaggia, który w 1947 roku wprowadził odmienny system podgrzewania kawy. Tym sposobem espresso stało się nie tylko popularne w całych Włoszech, ale także w innych krajach na świecie, w tym w innych krajach Europy, a także w Stanach Zjednoczonych.
Co trzeba wiedzieć o espresso?
Aby przygotować espresso, tak jak w przypadku każdego, innego rodzaju kawy, należy przede wszystkim zadbać o właściwy wybór gatunku kawy. Espresso najczęściej wykonuje się z ziaren Arabiki lub Robusty bądź ich mieszanek. Ponadto, aby espresso było idealne, należy wykonać je zgodnie z założeniami Istituto Nazionale Espresso Italiano (INEI). Ciekawostką jest, że ta sama instytucja wydaje od 1998 roku certyfikaty najlepszym kawiarniom, w których espresso jest parzone zgodnie z ich zasadami.
Jak zaparzyć idealne espresso?
Aby przygotować espresso zgodnie z wytycznymi INEI, należy odmierzyć 7 g zmielonej kawy i w ciągu 25 sekund przepuścić przez nie wodę o temperaturze 88-92°C, co w konsekwencji pozwoli uzyskać 25 ml naparu. Takie espresso powinno mieć kremową konsystencję oraz balans smakowy pomiędzy kwasowością, goryczą i słodkością. Ponadto, powinno mieć rdzawo-orzechowy kolor oraz gęstą crème na 2-4 mm.
Ciekawostką jest, że w polskich kawiarniach espresso często ma ok. 30-35 ml. Chociaż jest to dopuszczalne, to przez Włochów uważane byłoby raczej za espresso lungo.
Espresso – 6 kwestii, o których koniecznie należy pamiętać
- Aby przygotować espresso, trzeba wybrać najwyższej jakości ziarna kawy.
- Ponadto, przed zaparzeniem napoju, należy zmielić je na grubość odpowiadającą metodzie parzenia.
- Woda, której używa się do parzenia powinna być świeża i zimna, a dopiero później podgrzana.
- Ponadto, po zaparzeniu espresso, należy podać je w specjalnie przeznaczonych do tego filiżankach. Są to niewielkie naczynia z grubej porcelany, które napełnia się do połowy naparem.
- Espresso zwyczajowo podaje się ze szklanką wody, której łyk powinien poprzedzać spożycie czarnej kawy.
- Co ważne, espresso należy wypić w ciągu minuty od zaparzenia i szybko, czyli w dwóch lub trzech łykach.
Nasza redakcja wypiła już nie jedną kawę, dzięki temu udało nam się ułożyć krótki ranking marek które szczególnie polecamy. Zapoznaj się z nimi już teraz na stronie Polecane Kawy.
Co trzeba wiedzieć o espresso lungo?
Z kolei, espresso lungo, nazywane jest także przedłużonym espresso, gdyż w lungo znajduje się dwa razy więcej wody niż w klasycznym espresso. Parzenie lungo trwa maksymalnie 60 sekund i po tym czasie uzyskuje się 110 ml napoju. Pozostałe parametry parzenia są identyczne jak podczas robienia espresso. W smaku jest ono bardziej wodniste i bardziej gorzkie niż espresso.
WAŻNE! W opinii publicznej krąży mit, że lungo ma mniej kofeiny niż standardowe espresso. Nie jest to prawdą, gdyż zawartość kofeiny wzrasta wraz z czasem parzenia, dlatego też w lungo jest więcej kofeiny niż w zwykłym espresso.
Istotne jest także to, że lungo często błędnie określane jest jako kawa americano. Trzeba jednak pamiętać, że w tym drugim rodzaju kawy do espresso dolewa się po prostu gorącą wodę, a nie wydłuża czas parzenia i zwiększa ilość przelewanej wody.
Jakie inne rodzaje espresso oprócz lungo można przygotować?
Warto wiedzieć, że espresso może mieć różne wariacje, dlatego też w kawowym menu często można spotkać następujące jego rodzaje:
- doppio – podwójne espresso,
- ristretto – tzw. skrócone, z mniejszą ilością wody niż standardowo,
- coretto – z dodatkiem alkoholu np. whisky, grappy lub brandy,
- con panna – klasyczne espresso z bitą śmietaną na wierzchu,
- affrogato – klasyczne espresso z porcją lodów,
- romano – klasyczne espresso z plasterkiem cytryny,
- macchiato – klasyczne espresso z mleczną pianką.