Kawa dla początkujących – jaka kawa jest najlepsza i jak ją zaparzyć?

Ekspresy do kawy na Ceneo

Kawa dla początkujących – jaka kawa jest najlepsza i jak ją zaparzyć?

Każda, dobra kawiarnia poda klientowi właściwie zaparzoną, aromatyczną kawę. Niezależnie jednak od tego, czy ma to być espresso, cappuccino, americano lub też każda inna, można ją szybko przygotować samodzielnie. Oto niezbędne informacje o kawie, jakie przydadzą się każdemu, początkującemu kawoszowi.

Chociaż nie wiemy dokładnie kim byli pierwsi amatorzy kawy, to wiemy z pewnością, że pochodzili z Etiopii. Z czasem surowiec ten rozpowszechnił się na wszystkie kontynenty i jak podaje International Coffee Organization, obecnie produkuje się rocznie ok. 159 mln worków kawy, z czego najwięcej w Brazylii, Kolumbii, Wietnamie i Indonezji. Czy właśnie kawy z tych regionów powinny znaleźć się w półce początkującego kawosza?  

Najlepsza kawa, czyli właściwie jaka?

Warto wiedzieć, że wyróżnia się dwa, najbardziej popularne gatunki kawy – nazywają się: arabika i robusta. Pierwsza z nich to wysokiej jakości kawa, znana na całym świecie i uważana za najszlachetniejszy z gatunków. Decydując się właśnie na nią, otrzymuje się kawę delikatną w smaku, o mniejszej zawartości kofeiny niż robusta, jednak bardziej aromatycznej. Z kolei robusta to kawa, która przypadnie do gustu osobom lubiącym wyczuwalny, mocny smak goryczki. Należy jednak podkreślić, że obecnie większość powszechnie dostępnych kaw to mieszanki arabik bądź arabiki z robustą. Decydując się zatem na konkretny rodzaj kawy, warto wybrać taki wariant, w którym mieszanka wydobędzie zarówno atuty z arabiki, jak i z robusty, co oczywiście będzie można sprawdzić testując i decydując się na te najbliższą upodobaniom. 

WAŻNE! Należy zwrócić uwagę także na stopień wypalenia kawy – jeśli ziarna będą jasne, to oznacza, że wypalenie było średnie, a kawa będzie delikatna, o słodkim posmaku. Ciemne ziarna, to mocne wypalenie, które sprawia, że napar jest mocny i o niewielkim stopniu kwasowości. Z kolei mocno czarne ziarna i najwyższy stopień wypalenia sprawi, że kawa będzie zawierała mniej kofeiny i będzie miała czekoladowy posmak. 

Kaw z jakich państw warto spróbować?

  • Afryka – Kenia (silny smak, dobry aromat, wyraźne owocowe nuty), Tanzania (delikatny i pełny smak, duża moc), Etiopia (owocowy, winny smak, niska moc)
  • Ameryka Południowa – Brazylia (delikatna i łagodna, z niską kwasowością), Kolumbia (jedwabista i aromatyczna, czasem z orzechową nutą)
  • Ameryka Środkowa – Kostaryka (pikantny aromat, duża moc, lekki zapach), Gwatemala (dymna i pełny smak)
  • Azja – Indie (duże zróżnicowanie smaków, niewielka kwaskowatość), Indonezja (jawajska jest pikantna i ziemista, a z Sumatry ciężka i czekoladowa), Papua-Nowa Gwinea (z reguły łagodna i orzechowa)
  • Karaiby – Jamajka (Blue Mountain – to najdroższa kawa świata o pełnym aromacie, który rozwija się na podniebieniu)
Przeczytaj także:   Tchibo Caffe Crema - idealna do automatycznego ekspresu do kawy

A może lepsza będzie kawa aromatyzowana?

W wielu sklepach można natknąć się na kawę smakową np. migdałową, czekoladową, waniliową i inne. Warto podkreślić, że jest to standardowa kawa, na którą w trakcie produkcji rozpylane są oleje, będące nośnikami, które nadają im aromatu po prażeniu. 

Kawa z kofeiną czy bez?

Należy podkreślić, że kawa z kofeiną różni się tylko tym od kawy bezkofeinowej, że pierwsza z nich pobudza, druga natomiast nie. Kofeina praktycznie nie ma aromatu, dlatego też nie wpływa to na smak kawy (chociaż niektórzy kawosze twierdzą inaczej i widzą różnicę). Proces ten odbywa się poprzez zanurzenie ziaren w wodzie, co powoduje wypłukanie kofeiny, która później absorbowana jest np. przez filtr węglowy. Dlatego też kawa bezkofeinowa to rozwiązanie dla osób, które chcą z jakichś względów ograniczyć spożywanie kofeiny, bez ograniczania ilości spożytej kawy.

Nasza redakcja wypiła już nie jedną kawę, dzięki temu udało nam się ułożyć krótki ranking marek które szczególnie polecamy. Zapoznaj się z nimi już teraz na stronie Polecane Kawy.

Jak zaparzyć kawę, aby była pyszna?

Istnieje kilka zasad, które sprawią, że przyrządzona w domu kawa będzie pyszna i aromatyczna niczym z ulubionej kawiarni. Oto 5 ważnych kwestii, których przestrzeganie sprawi, że ulubiony napój będzie idealny:

  1. Używaj świeżej wody. Należy pamiętać, aby woda do parzenia kawy była zimna i prosto z kranu. Nie zaleca się zalewania zmielonej kawy ponownie zagotowaną wodą.
  2. Dopilnuj, aby temperatura wody była właściwa. Aby zaparzyć pyszną kawę, nie powinno się używać wrzącej wody, zaraz po zagotowaniu. Należy zatem chwilę odczekać i zalać kawę wodą w temperaturze ok. 90°C.
  3. Pilnuj czasu parzenia się kawy. Bez względu na metodę, którą stosujesz, zawsze parz kawę odpowiednią ilość czasu. 
  4. Miel ziarna przed parzeniem. Bariści zalecają, aby zmielić ziarna kawy dopiero przed jej przygotowaniem. Dzięki temu ma się pewność, że kawa będzie aromatyczna i parzenie umożliwi uzyskanie wybornej esencji.  
  5. Dostosuj rodzaj mielenia do metody parzenia. I tak np. do metod ciśnieniowych sprawdzi się gruby rodzaj mielenia, do french pressa średni lub gruby, do dripa lub filtra – średni. 
Przeczytaj także:   Rodzaje ekspresów do kawy – jaki sprawdzi się najlepiej?

Kawa bez drogiego ekspresu? – oto szybkie sposoby parzenia kawy

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów i nie trzeba koniecznie posiadać drogiego, specjalistycznego sprzętu takiego jak chociażby automatyczny ekspres ciśnieniowy. Istnieje wiele metod, które umożliwiają zaparzyć kawę nie tylko szybko, ale także tanio i ze wsparciem niewielkich urządzeń. Można np. przyrządzić kawę po turecku. By ją przygotować potrzebny będzie: tygielek do kawy, sproszkowana kawa oraz woda. Po wsypaniu łyżeczki kawy (porcja na filiżankę), należy wlać wodę i czekać aż będzie się gotować, po czym zestawić tygielek z palnika. Tradycyjną kawę po turecku gotuje się trzy razy, jednak już po pierwszym jest wyśmienita w smaku. Innym sposobem będzie kawa zaparzona w dripie. To kolejne, niewielkie urządzenie umożliwiające przygotować kawę w 5 minut. Wystarczy na filiżankę położyć drip, następnie przelany wodą, papierowy filtr, wsypać kawę i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Taka kawa z pewnością będzie nie tylko pyszna, ale i łatwa w przygotowaniu. Na początku swojej przygody z kawą można także wykorzystać zaparzacz do kawy, który należy uzupełnić o miarkę kawy, a następnie zalać gorącą wodą. Po 4 minutach wystarczy włożyć tłok i docisnąć go. Dostająca się na górę kawa jest gotowa do wypicia. Jeśli jednak ktoś chce się napić pysznej kawy, ale nie ma czasu ani chęci zgłębiać informacji m.in. o tym, jaki stopień zmielenia kawy będzie odpowiedni do danej metody bądź jak długo należy ją parzyć, może wybrać automatyczny ekspres do kawy, w którym przy pomocy jednego guzika można przygotować ulubioną kawę. Popularnym rozwiązaniem jest obecnie ekspres na kapsułki, który wymaga uzupełnienia sprzętu w gotową porcję zmielonej kawy, która znajduje się w zamkniętym opakowaniu, w tzw. kapsułce. Następnie wystarczy tylko nacisnąć guzik, po czym po chwili można delektować się pysznym smakiem napoju.