Ładna i pyszna kawa. 7 kwestii, o których trzeba pamiętać

Ekspresy do kawy na Ceneo

Ładna i pyszna kawa. 7 kwestii, o których trzeba pamiętać

Kawa to napój chętnie wypijany na spotkaniu ze znajomymi, jak również w domowym zaciszu. Dla niektórych parzenie kawy oraz wypijanie jej to codzienny, bardzo lubiany rytuał. Dowiedz się, jak zrobić wzorki na kawie, aby napój cieszył oko, a także o czym jeszcze pamiętać, aby kawa była nie tylko ładna, ale i pyszna. 

5 kwestii, o których trzeba pamiętać, by zrobić pyszną kawę

Należy przede wszystkim wybrać dobrą kawę. Obecnie na rynku najczęściej spotykanymi gatunkami są: arabika i robusta (popularne są także ich mieszanki). Wśród najwyżej ocenianych są odmiany afrykańskie (np. z Kenii), z Ameryki Południowej (np. z Brazylii) lub Karaibów (słynna Blue Mountain). Kolejną kwestią jest wybór ulubionej metody parzenia kawy. Warto podkreślić, że obecnie popularne są alternatywne sposoby, z użyciem niewielkich i dużo tańszych urządzeń niż np. automatyczny ekspres ciśnieniowy. Można wykorzystać m.in.:

Większość, powyższych urządzeń jest prosta w obsłudze, a do tego stanowią gwarant idealnie przygotowanej, aromatycznej, czarnej kawy. Należy tylko pamiętać, aby ziarna kawy były odpowiednio zmielone (od grubo mielonych po sypkie). Ponadto, aby zrobić smaczną kawę, trzeba mieć na uwadze, by użyta do parzenia woda była świeża i zimna. Dodatkowo, najlepsi bariści podkreślają, aby po zagotowaniu odczekać kilka chwil, by zaparzać kawę (bez względu na wybraną metodę) niewrzącą wodą, czyli taką ok. 90°C.  

Aromatyczna, biała kawa – jak spienić mleko domowym sposobem? 

Z kolei, osoby, które lubią białą kawę, często zastanawiają się, jak spienić mleko domowym sposobem. Mleczna pianka sprawia, że czarna kawa staje się delikatniejsza, dlatego tak wiele osób delektuje się nią właśnie w takiej wersji. Tym samym, z łatwością można zastąpić automatyczny ekspres ciśnieniowy np. blenderem, spieniaczem tłokowym lub zwykłym słoikiem. Wystarczy pamiętać, aby wybrać tłuste mleko (najlepiej 3,2% tłuszczu), delikatnie je podgrzać, a później kilkoma energicznymi ruchami spienić i już! Ten sposób pomoże stworzyć pyszną kawę latte, cappuccino lub latte macchiato. 

Przeczytaj także:   Najdroższa kawa świata: Kopi luwak czy może jakaś inna?

Nasza redakcja wypiła już nie jedną kawę, dzięki temu udało nam się ułożyć krótki ranking marek które szczególnie polecamy. Zapoznaj się z nimi już teraz na stronie Polecane Kawy.

Jak zrobić wzorki na kawie?

„Latte Art”, czyli sztuka robienia wzorków na kawie, to niecodzienna umiejętność, którą bariści w wielu kawiarniach opanowali do perfekcji. Stworzenie ich nie jest jednak proste i wymaga wielu ćwiczeń, dlatego na początek można rozpocząć od nieco innych sposobów. Zamiast tworzyć skomplikowane wzory na kawie przy użyciu mleka, można wykorzystać np. kakao. Wystarczy kwadrat z kartonu, w którym należy wyciąć prosty kształt np. serce. Później należy przyłożyć element do filiżanki z kawą i w miejsce po wyciętym sercu posypać kakao. To z pewnością łatwiejszy sposób, a także sprawiający, że biała kawa pięknie wygląda. Można także skorzystać z dostępnych na rynku szablonów, wtedy wzorki mogą mieć ciekawe i niecodzienne kształty.