Poznaj nowe metody parzenia kawy: drip, aeropress i kawiarka ciśnieniowa

Ekspresy do kawy na Ceneo

Poznaj nowe metody parzenia kawy: drip, aeropress i kawiarka ciśnieniowa

Warto wiedzieć, że do zaparzenia pysznej i aromatycznej kawy, nie zawsze konieczny jest automatyczny ekspres do kawy. Obecnie popularność zyskują metody parzenia kawy, do których wykorzystuje się przyrządy takie jak drip, aeropress czy kawiarka. Chcesz wiedzieć, jak szybko zaparzyć w nich czarny napój? Poniżej znajdują się instrukcje, które umożliwią przygotowanie kawy krok po kroku, a także informacje, na co zwrócić uwagę podczas zakupu przyrządów.

Osoby, które uwielbiają kawę, a nie mają czasu ani ochoty poświęcać tej czynności sporo czasu, powinny wypróbować poniżej przedstawionych metod alternatywnego zaparzania kawy. Większość z nich jest niewymagająca i umożliwia przygotowanie napoju w około 5 minut. Dowiedz się, jak zaparzyć kawę, która w smaku będzie przypominała czarny napój rodem z najlepszej kawiarni. Na co zwrócić uwagę podczas parzenia napoju w dripperze, aeropressie i kawiarce?

Jak zaparzyć kawę w dripie?

Parzenie kawy z użyciem dripa
Parzenie kawy z użyciem dripa.

Jedną z metod szybkiego parzenia kawy jest drip. Dzięki urządzeniu w kształcie odwróconego stożka można uzyskać czarny i aromatyczny napój w dosłownie kilka minut! Jak to się robi? Wykorzystywana w nim metoda przelewowa polega na nałożeniu drippera (lub dripa) na filiżankę, a następnie uzupełnieniu go papierowym filtrem. By kawa nie pachniała „papierem”, na początku przelewa się go gorącą wodą, po czym można ponownie położyć go na kubku i wsypać ulubioną kawę (około 6 g na 100 ml wody). Kolejnym etapem parzenia kawy w dripie jest przelanie go niewielką ilością wody (ok. 50 ml). Gdy woda opadnie do naczynia, ponownie przelewa się go wodą, kolistymi ruchami. Ta metoda umożliwia przygotowanie kawy w około 5 minut. Po uzyskaniu odpowiedniej objętości napoju zdejmuje się urządzenie, a filtr z fusami wyrzuca.

Jak wybrać odpowiedni drip?

Decydując się na zakup drippera, warto podkreślić, że obecnie jest to urządzenie powszechne, dlatego z łatwością można je dostać np. w internecie. Podczas wyboru, warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego został wykonany i tak np. najpopularniejsze są drippery plastikowe, które często sprzedawane są dodatkowo z miarką, ułatwiającą odmierzenie odpowiedniej ilości kawy. Oferuje je np. firma Hario, której produkt można kupić już od 20 złotych. Producenci oferują także drippery porcelanowe (np. firma Aerolatte za około 30 złotych), ceramiczne (np. firmy Hario za 70 złotych), szklane (np. firmy Kalitta za około 110 złotych) i stalowe (np. firmy Gafo za około 110 złotych). Warto także wiedzieć, że dripper nie zawsze ma okrągły kształt, zdarzają się też trójkątne, owalne, ośmiokątne i inne. Należy także pamiętać, że do zaparzenia kawy w dripperze, konieczne jest też posiadanie papierowych filtrów, które mają rozmiar dopasowany do konkretnego urządzenia. 

Przeczytaj także:   Czy warto kupić ekspres na kapsułki? Poznaj wady i zalety

Aeropress – co to jest i jak zaparzyć w nim kawę?

Aeropress
Napełnianie aeropressa

Kolejnym, nowym wynalazkiem do parzenia kawy jest przypominający strzykawkę, aeropress. Wynalazł go w latach 20. XX wieku w Stanach Zjednoczonych producent zabawek – Alan Adler. Aby zaparzyć kawę w aeropressie, wystarczy wsypać do urządzenia kawę, następnie zalać ją gorącą wodą i przecisnąć przez sito. Po tych czynnościach w kilka chwil można delektować się pyszną, czarną kawą, do której można dodać mleko i cukier, jeśli ktoś lubi. Co ciekawe, ta metoda parzenia kawy zyskuje coraz większą popularność, gdyż nie tylko jest prosta i szybka, ale także uniwersalna – aeropress można zabrać praktycznie wszędzie. Pionierem produkującym te urządzenia jest firma Aerobie, która należy do wynalazcy zaparzacza. Cena urządzenia to około 100 złotych.  

U kogo sprawdzi się kawiarka?

Niebieska kawiarka
Niebieska kawiarka.

Kawiarka należy do tradycyjnych sprzętów do parzenia kawy, którą z pewnością powinien poznać każdy kawosz. Urządzenie pochodzi z Włoch, gdzie w latach 30. XX wieku zrewolucjonizowało świat kawy. Zaparzanie w kawiarce możliwe jest dzięki gorącemu ciśnieniu, które doprowadza do przelania wody przez filtr z kawą i w konsekwencji wytworzenie aromatycznego, czarnego napoju. Jak to możliwe? Kawiarka zbudowana jest z dolnego pojemnika, w którym umieszcza się zimną wodę (należy nalać jej do wysokości zaworu). Następnie nakłada się na niego sitko, które wypełnia się po brzegi kawą. Kolejnym elementem jest górny dzbanek, do którego ostatecznie trafia przygotowana kawa (gdy tylko usłyszy się charakterystyczne bulgotanie, należy zestawić kawiarkę ze źródła ciepła). Będzie to idealny sposób parzenia dla osób, uwielbiających intensywny smak czarnej kawy, którą można przygotować około 5-7 minut

O czym pamiętać, wybierając kawiarkę?

Podczas zakupu kawiarki, warto zwrócić uwagę na to, by była dobrana do kuchenki – inne modele sprawdzą się na kuchenkach gazowych, a inne na elektrycznych i indukcyjnych. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego są wykonane. Najtańsze kawiarki mogą być wykonane z wątpliwej jakości metalu, a warto pamiętać, że ma on bezpośredni kontakt zarówno z wodą, jak i później przygotowaną kawą, dlatego też nie należy decydować się na zakup najtańszego urządzenia. Najlepiej wybierać kawiarkę wykonaną z dobrej jakości stopu stali lub aluminium. Ponadto, warto zwrócić uwagę na jej rozmiar i pamiętać, że określany jest np. jako „1 cup”, co oznacza jedną filiżankę standardowego espresso (25-35 ml). Cena kawiarki z reguły zaczyna się od 80 złotych i w zależności od wielkości oraz producenta może kosztować nawet 1000 złotych. Warto zdecydować się na produkt jednego z czołowych producentów m.in. kawiarki Bialetti, Stelton, Georg Jensen lub Cilio Modena.

Przeczytaj także:   Kiedy lepiej sprawdzi się ekspres przelewowy, a kiedy ciśnieniowy?