Pumpkin spice latte (dyniowa latte) i inne kawy na jesień/zimę

Ekspresy do kawy na Ceneo

Pumpkin spice latte (dyniowa latte) i inne kawy na jesień/zimę

Rozgrzewająca kawa to idealna propozycja na jesień i zimę, dlatego warto spróbować m.in. pumpkin spice latte (dyniowa latte), chai latte (kawa z przyprawami) lub toffee nut coffee (kawa orzechowa o smaku toffi). Dowiedz się, jak przygotować te kawy samodzielnie w domu.

Rozgrzewające kawy to idealny sposób na przetrwanie chłodnych, jesienno-zimowych wieczorów. Każdy kawosz powinien ich spróbować przynajmniej raz, gdyż są niezwykle aromatyczne i z pewnością stanowią ciekawe urozmaicenie. Zachętą mogą być instrukcje, które umożliwiają w kilku, prostych krokach przygotowanie rozgrzewającego napoju. Poniżej przepisy, które skradły serce wielu miłośnikom kawy – sprawdź, czy trafią także w twoje gusta.

3 proste przepisy na rozgrzewające kawy:

Kawa pumpkin spice latte, czyli dyniowe latte

Kubek i dynie
Kubek i dynie.

Kawa pumpkin spice latte to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie jesieni i zimy. Przywędrowała do nas ze Stanów Zjednoczonych i od tego czasu rozgrzewa w chłodne dni. Wszystko za sprawą korzenno-dyniowego smaku, który idealnie wpisuje się w panującą za oknem aurę i dodaje energii nawet podczas ulewy lub zamieci.   

Oto przepis na pumpkin spice latte: 

Składniki:

  • ulubiona kawa (1 espresso)
  • mleko (2/3 szklanki)
  • puree z upieczonej dyni (3 łyżki)
  • przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i ekstrakt z wanilii
  • woda (1/2 szklanki)
  • opcjonalnie: cukier lub syrop klonowy i bita śmietana

Przygotowanie: Aby wykonać pumpkin spice latte, czyli popularne dyniowe latte, wystarczy podgrzewać przez 5 minut pół szklanki wody z przyprawami, a następnie wystudzić. Następnie należy wymieszać to z mlekiem i jeśli ktoś preferuje, dodać cukier lub syrop klonowy, a później puree z dyni. Całość należy zmiksować i pogrzać. Gdy mikstura osiągnie odpowiednią temperaturę, wystarczy połączyć z kawą i udekorować bitą śmietaną. 

Kawa chai latte

Chai latte
Latte.

Kawa chai latte to wyjątkowy napój, gdyż stanowi połączenie kawy z herbatą. Prawdopodobnie swój początek ma w Azji, gdzie np. w Indiach jest bardzo popularna. Oprócz tego, że jest aromatyczna i rozgrzewająca, może być także mocno energetyczna.  

Przeczytaj także:   Kiedy sprawdzi się automatyczny ekspres do kawy? Sprawdź, czy warto go mieć

Oto przepis na chai latte: 

Składniki:

  • ulubiona kawa (1 espresso)
  • czarna herbata (50 ml)
  • mleka skondensowanego (50 ml)
  • przyprawy: cynamon, kardamon, wanilia

Przygotowanie: Aby wykonać chai latte, wystarczy zaparzyć w ulubiony sposób kawę. Następnie dodać do niej wcześniej zaparzoną, czarną herbatę (ok. 50 ml), przyprawy oraz mleko. Na koniec warto spienić odrobinę mleka i udekorować nim wierzch napoju. Górę posypać kakao lub startą czekoladą. 

Kawa toffee nut 

Kubek z kawą
Filiżanka kawy.

Kawa toffee nut to smak, który popularność zyskał dzięki amerykańskiej sieciówce kawiarni Starbucks. Jest prosta w wykonaniu i z pewnością pasuje idealnie na jesienno-zimowe wieczory.

Oto przepis na kawę toffee nut: 

Składniki:

  • ulubiona kawa (1 espresso)
  • syrop orzechowo-karmelowy (jeśli jest dobrej jakości, wystarczy kilka kropel)
  • mleko (2/3 szklanki)
  • do dekoracji: bita śmietana i pokrojone orzechy włoskie

Przygotowanie: Aby przygotować kawę toffee nut, wystarczy zaparzyć swoją ulubioną kawę, dodać do niej syrop, a następnie spienione, podgrzane mleko. Całość udekorować bitą śmietaną oraz pokruszonymi orzechami włoskimi.