Rodzaje ekspresów do kawy – jaki sprawdzi się najlepiej?

Ekspresy do kawy na Ceneo

Rodzaje ekspresów do kawy – jaki sprawdzi się najlepiej?

Wiele osób decyduje się na zakup ekspresu do kawy, gdyż umożliwia im to picie dobrej kawy w domowym zaciszu, a nie tylko na mieście, w kawiarniach i restauracjach. Aby zakup był udany, kluczową kwestią jest wybór rodzaju ekspresu – na rynku dostępne są ekspresy ciśnieniowe, przelewowe, automatyczne, kapsułkowe, kolbowe oraz wiele innych. Jaki ekspres do kawy będzie najlepszy?

Wybór konkretnego rodzaju ekspresu do kawy zależy m.in. od tego, ile czasu chce się poświęcić na przygotowanie napoju, czy chce się brać w tym czynny udział, czy nie, a także od wielu innych kwestii. Bez względu jednak na rodzaj ekspresu, największą zaletą urządzenia jest to, że porządnie i z niewielką pomocą parzy kawę, która jest aromatyczna oraz ma głęboki smak. Zatem jeśli chcesz przygotować pyszny, czarny napój, poznaj zalety i wady konkretnych rodzajów ekspresów i wybierz urządzenie, które najlepiej wpisze się w twoje upodobania. 

Ekspres przelewowy – co trzeba o nim wiedzieć?

Ekspres przelewowy
Ekspres przelewowy formy Braun.

Ekspres przelewowy to urządzenie idealne dla osób, które piją dużo zwykłej, czarnej kawy. Jest prosty w budowie i w kilka chwil pozwala przygotować napój np. o poranku. W urządzeniu wyróżnia się jego główną część – podstawę – z przyciskami i wodą do zaparzenia kawy, która w niektórych modelach zawiera np. młynek do kawy, a także – dzbanek, do którego trafia zaparzona kawa. Ekspres podgrzewa wodę, a następnie przelewa ją przez kawę, umieszczoną w papierowym filtrze, która z kolei trafia do dzbanka. Zaletą ekspresu jest to, że dzbanek umieszczony jest na podgrzewaczu, dlatego też kawa przez długi czas pozostaje ciepła. Chociaż obecnie częściej zastępuje go ekspres ciśnieniowy, to także pośród ekspresów przelewowych można znaleźć bardzo nowoczesne modele, w tym np. urządzenia z regulacją mocy kawy, sygnalizatorem zakończenia parzenia lub cyfrowym wyświetlaczem. Decydując się na zakup tego urządzenia, należy pamiętać, że najlepiej sprawdza się do niego kawa średnio mielona (np. na ten czas najlepsza będzie kawa: Kawa Jesienna HeHe Tango – Guatemala Huehuetenango Los Laureles). Na rynku ekspresy przelewowe produkują m.in. De’Longhi, Siemens, Bosch, Melitta i Gastroback

Zalety:

  • wydajny (można przygotować nawet 2 l kawy na raz)
  • utrzymuje ciepło kawy po zaparzeniu,
  • prosty w obsłudze i czyszczeniu

Wady:

  • uniemożliwia przygotowanie innych rodzajów kaw niż czarna 
  • parzy kawę kilka minut (często nawet 10 minut)

Jaki ekspres ciśnieniowy wybrać? – rodzaje

W ekspresach ciśnieniowych do zaparzenia kawy wykorzystuje się podwyższone ciśnienie. Tym samym w tych ekspresach woda do kawy jest pod ciśnieniem, natomiast w ekspresach przelewowych jest tylko gorąca. Do najpopularniejszych ekspresów ciśnieniowych zalicza się: ekspres automatyczny, kapsułkowy i kolbowy. Nierzadko stosuje się także tzw. ekspresy dzbankowe, zwykle nazywane kawiarkami, a także ekspresy kombinowane (przelewowo-ciśnieniowe).

Przeczytaj także:   Kawa dla początkujących – jaka kawa jest najlepsza i jak ją zaparzyć?

Ekspres automatyczny

Ekspres automatyczny firmy Siemens

Ekspres automatyczny do kawy będzie świetnym wyborem dla osób, które chcą ją przygotować szybko i sprawnie. Ten rodzaj urządzenia jest najbardziej zaawansowanym rozwiązaniem, gdyż umożliwia przygotować nie tylko mocne espresso, ale także cappuccino, kawę latte, a także w zależności od wybranego urządzenia, również inne rodzaje kaw. Wszystko za sprawą tego, że mają wbudowane młynki do kawy, dzięki czemu kawa przed zaparzeniem jest zawsze świeżo mielona, a także dlatego, że posiadają wbudowane spieniacze do mleka. Co za tym idzie, przygotowanie kawy, wymaga jedynie użycia przycisków określających rodzaj kawy oraz tego, który umożliwia rozpoczęcie procesu parzenia. Aby przygotować w nich kawę, wystarczy wybrać kawę w ziarnach (np. Black Velvet, Classico Italiano lub Brazil Gusto Antico), uzupełnić nią co jakiś czas pojemnik i cieszyć się pysznym napojem. Na rynku ekspresy automatyczne do kawy produkują m.in. Jura, Siemens, Saeco, Nivona, Bosch, De’Longhi, Krups.

Zalety:

  • najbardziej zaawansowany rodzaj ekspresu do kawy
  • można przygotować różne rodzaje kaw
  • łatwy w użyciu
  • automatyczne czyszczenie

Wady:

  • wysoka cena
  • konieczność zakupu środków do konserwacji

Ekspres kapsułkowy

Kapsułki z kawą do Nespresso
Kapsułki do Nespresso.

To kolejny automatyczny ekspres do kawy, jednak działający na odmiennych zasadach. Zamiast uzupełniania pojemnika na kawę, a następnie mielenia jej we wbudowanym młynku, do urządzenia wkłada się kawę umieszczoną w specjalnych opakowaniach, nazywanych kapsułkami. Tym samym, aby przygotować napój, wystarczy włożyć kapsułkę w specjalnie dla niej przeznaczone miejsce, a później ustawić filiżankę pod dozownikiem i wcisnąć przycisk uruchamiający zaparzanie. Po przygotowaniu napoju należy opróżnić pojemnik z kapsułki. Jest to ekspres idealny dla osób, lubiących delektować się różnymi smakami kawy, które można przygotować w kilka chwil. Najpopularniejsi producenci ekspresów kapsułkowych to: De’Longhi, Krups, NESCAFÉ® Dolce Gusto® i Nespresso.

Zalety:

  • umożliwia zaparzenie różnych rodzajów kaw
  • prosty w obsłudze i czyszczeniu
  • niewielki, zmieści się nawet w małej kuchni

Wady:

  • wysoka cena kawy
  • można kupować kapsułki tylko tego samego producenta co ekspres
  • mało wydajny, często się psuje

Ekspres kolbowy

Profesjonalny ekspres kolbowy
Profesjonalny ekspres kolbowy.

Ekspres kolbowy sprawdzi się u osób, które z reguły przygotowują jedną lub dwie kawy. Ten rodzaj urządzenia charakteryzuje się posiadaniem kolby, czyli swego rodzaju rączki, do której wsypuje się dowolną kawę (np. Espresso Mujeres lub Classico Italiano). Warto pamiętać, aby dobrze ją ubić (np. tamperem), bo tylko dobrze sprasowana kawa, odpowiednio się zaparzy. Następnie, po umieszczeniu kolby w ekspresie, woda pod ciśnieniem przepływa przez zmieloną kawę i przelewa ją do filiżanki. Po zaparzeniu kawy należy wyjąć z kolby sitko i usunąć fusy. Ekspresy kolbowe do kawy często wyposażone są też w dysze do spieniania mleka. Będzie to idealne urządzenie dla kawoszy, którzy cenią kawę z charakterystyczną pianką, czyli tzw. cremą. Najbardziej znanymi producentami ekspresów kolbowych na rynku są: De’Longhi, Saeco i Krups

Przeczytaj także:   Kiedy lepiej sprawdzi się ekspres przelewowy, a kiedy ciśnieniowy?

Zalety:

  • umożliwia przygotowanie zarówno espresso, jak i kaw mlecznych
  • zajmuje niewiele miejsca
  • idealny dla wielbicieli procesu parzenia kawy

Wady:

  • dłuższy czas przygotowania kawy niż np. w ekspresie automatycznym
  • brak wbudowanego młynka do kawy
  • utrudnione czyszczenie wymagające np. usuwania fusów

Ekspres dzbankowy

Stalowa moka
Stalowa kawiarka.

Ekspres dzbankowy to ekspres niskociśnieniowy, którego najprostszą formą jest kawiarka. Zbudowany jest z dzbanka, do którego trafia aromatyczny, czarny napój, sitka z kawą oraz pojemnika na wodę. Po umieszczeniu tego rodzaju ekspres na kuchence, z czasem ciśnienie w dolnym pojemniku podnosi się i zaczyna wrzeć, co prowadzi do przelania kawy do górnego dzbanka. Ten rodzaj parzenia kawy jest szczególnie lubiany przez kawoszy, traktujących parzenie jak rytuał. Najpopularniejszymi kawiarkami na rynku są obecnie ekspresy Bialetti

Zalety:

  • mocny, aromatyczny smak kawy
  • zajmuje niewiele miejsca
  • niska cena

Wady:

  • czasochłonne (parzenie trwa 10-15 minut) i pracochłonne
  • utrudnione czyszczenie

Ekspres kombinowany (przelewowo-ciśnieniowy)

Tego typu ekspresy składają się z dwóch, osobnych elementów do zaparzania kawy – ekspresu ciśnieniowego i przelewowego. Takie rozwiązanie ma wiele zalet, jednak najczęściej ekspres do kawy kupowany jest ze względu na to, że jednym razem można zaparzyć tylko jedno espresso, a innym kawę dla wielu gości. Najczęściej na rynku produkują je: De’Longhi, Melitta i Krups.

Zalety:

  • możliwość dopasowania ilości kawy do potrzeb
  • brak konieczności samodzielnego czyszczenia
  • regulacja mocy kawy (słabsza i mocniejsza)

Wady:

  • cena
  • konieczność okresowego odkamieniania urządzenia