Duży ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy sprawdzi się u kawoszy, dla których jej przyrządzanie jest ważnym
rytuałem, dlatego chętnie poświęcą temu więcej czasu. Chociaż ekspresy te wymagają
więcej zaangażowania niż np. ekspres automatyczny, to mają wielu zwolenników. Dowiedz
się, dlaczego są popularne oraz poznaj wady i zalety ekspresów kolbowych.

Nespresso Krups Prodigio

Ekspres na kapsułki to coraz częściej wybierane rozwiązanie wśród osób, które chcą wypić dobrą kawę, nie poświęcając na jej przygotowanie wiele czasu. Czy jednak ekspres kapsułkowy to dobry i opłacalny zakup?

Kawa w Chemexie

Ekspres przelewowy to idealne rozwiązanie dla kawoszy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez czarnego napoju. To także sprzęt stworzony dla tych, którzy piją duże ilości kawy – ekspres nie tylko zaparzy jej dużą ilość, ale także sprawi, że będzie długo ciepła.

Dobra kawa wypita w domowym zaciszu z pewnością jest świetnym rozwiązaniem w zabiegany poranek lub relaksujące, weekendowe popołudnie. Aby była smaczna i aromatyczna, a przygotowanie proste i szybkie, warto zdecydować się na ekspres do kawy. Jaki rodzaj wybrać i kiedy lepiej sprawdzi się ekspres przelewowy, a kiedy ciśnieniowy?

Aeropress

Warto wiedzieć, że do zaparzenia pysznej i aromatycznej kawy, nie zawsze konieczny jest automatyczny ekspres do kawy. Obecnie popularność zyskują metody parzenia kawy, do których wykorzystuje się przyrządy takie jak drip, aeropress czy kawiarka. Chcesz wiedzieć, jak szybko zaparzyć w nich czarny napój? Poniżej znajdują się instrukcje, które umożliwią przygotowanie kawy krok po kroku, a także informacje, na co zwrócić uwagę podczas zakupu przyrządów.

French press

Metod zaparzania kawy jest wiele, jednak nie wszystkie są szybkie. Poniżej przedstawiamy 3 sposoby na pyszną i aromatyczną kawę w kilka minut. Kiedy lepiej sprawdzi się tygielek do kawy, a kiedy french press lub Chemex? Dowiedz się, na czym polegają konkretne metody parzenia kawy, jak przygotować napój krok po kroku oraz na co zwrócić uwagę, wybierając poszczególne naczynia.

Parzenie kawy

Przez wiele lat kawa Kopi luwak uznawana była za najdroższą kawę świata. Oprócz ceny, duże zainteresowanie stanowił także jej sposób produkcji – ziarna kawy pozyskiwało się z odchodów łaskuna, czyli małego ssaka żyjącego w Azji. Czy kawa Kopi luwak nadal stanowi najbardziej luksusowy wybór wśród kaw?