
Tygielek, french press, a może Chemex, czyli w czym warto parzyć kawę?
Metod zaparzania kawy jest wiele, jednak nie wszystkie są szybkie. Poniżej przedstawiamy 3 sposoby na pyszną i aromatyczną kawę w kilka minut. Kiedy lepiej sprawdzi się tygielek do kawy, a kiedy french press lub Chemex? Dowiedz się, na czym polegają konkretne metody parzenia kawy, jak przygotować napój krok po kroku oraz na co zwrócić uwagę, wybierając poszczególne naczynia.
Jak zaparzyć idealną kawę w tygielku?

Kawa po turecku coraz częściej gości w wielu domach, dlatego warto wiedzieć, jak powinno się ją poprawnie zaparzać. Trzeba wiedzieć, że jej przygotowanie jest swoistym rytuałem, do którego potrzebny jest nie tylko przepis i składniki, ale także specjalne urządzenie do zaparzania. Jest nim tygielek, czyli naczynie przypominające kształtem dzbanuszek z długą rączką. Tradycyjne tygielki do kawy były mosiężne lub miedziane, jednak obecnie popularne są też aluminiowe, ze stali nierdzewnej i emaliowane. Aby zaparzyć kawę w tygielku, wystarczy wlać do niego jedną filiżankę zimnej wody, a następnie 1 łyżeczkę drobno zmielonej kawy. Do tego można dodać opcjonalnie cukier i przyprawy (np. cynamon, kardamon). Następnie wystarczy postawić tygielek na kuchence i na wolnym ogniu podgrzewać – do pierwszego podnoszenia kawy do wrzenia można mieszać cukier i przyprawy. Gdy kawa zacznie się podnosić i powstanie piana, należy zdjąć ją z kuchenki i poczekać aż piana opadnie. W tym czasie nie wolno jej mieszać. Ponownie należy postawić na kuchence i jeszcze dwukrotnie pozwolić na uniesienie napoju (bez doprowadzania do wrzenia). Następnie przy użyciu sitka, które pomoże odcedzić fusy, można przelać kawę do filiżanki.
O czym pamiętać, wybierając tygielek do kawy?
Należy pamiętać, że tygielek do kawy przyda się osobom, które lubią aromatyczną, mocną i czarną kawę. Ponadto kawosze, którym zależy na uzyskaniu tradycyjnego smaku kawy po turecku, powinny wybrać tygielek miedziany, zwykle z ocynkowanym wnętrzem. Nie warto za to kupować wersji emaliowanych (np. firmy Sapir), gdyż są nietrwałe. Ich przeciwieństwem są także popularne na rynku tygielki ze stali nierdzewnej (np. z firmy Hurrem lub Maestro) bądź tygielki chromowane (np. firmy GIPFEL). Podczas zakupu naczynia, warto zwrócić uwagę także na jakość oraz materiał, z którego została wykonana rączka. Z pewnością lepszy będzie nienagrzewający się uchwyt np. z bakelitu niż uchwyt plastikowy. Ponadto warto także sprawdzić, do jakich kuchenek nadaje się tygielek, czy można go myć w zmywarce oraz jaką konkretnie ma pojemność.
Jak parzyć kawę w urządzeniu typu french press?

Kolejnym sposobem, aby zaparzyć aromatyczną, czarną kawę jest french press. To urządzenie pochodzi z XX wieku i chociaż wynalezione zostało we Francji, jest popularne w wielu krajach Europy, w tym w Polsce. Każdy french press zbudowany jest z cylindra (najczęściej wykonanego ze szkła), w którego środku znajduje się tłok, a na jego końcu sitko. Decydując się na tę metodę parzenia kawy, wystarczy posiadać french press, kawę oraz wodę – nie ma konieczności stosowania filtrów oraz dodatkowych akcesoriów. Aby przygotować w nim kawę, należy zmielić ziarna, a następnie wsypać je do naczynia (zwykle 60 g kawy na litr wody). Kolejnym krokiem jest zalanie jej gorącą wodą (nie wrzącą) i przykrycie naczynia. Zaparzanie kawy tą metodą trwa około 3 minuty. Po ich upływie wystarczy docisnąć maksymalnie tłok i już – kawa jest gotowa do rozlania.
Na co zwrócić uwagę, wybierając french press?
Aby french press służył latami, musi mieć przylegające do ścianek sitko. Tylko dzięki temu kawa nie przedostanie się do cylindra i nie zaburzy fusami jej smaku. Jeśli nie wiesz, jakie będzie odpowiednie, najlepiej znaleźć naczynie, w którym sitko będzie stawiało opór podczas wyciągania. Należy zwrócić uwagę także na jakość wykonania. Dobry jakościowo french press będzie dosyć ciężki, co świadczy o tym, że jest wykonany z odpornego szkła lub innego, wytrzymałego tworzywa. Nie warto decydować się na naczynia z plastiku lub z innych tworzyw sztucznych. Najlepiej sprawdzą się urządzenia producentów takich jak: Bodum, Bialetti i Melitta.
Jak zaparzyć kawę w Chemexie?

To kolejne urządzenie do zaparzania kawy w kilka minut. Chemex to zaparzacz zaprojektowany przez dr Petera Schlumbohma w Stanach Zjednoczonych. Naukowiec był chemikiem, dlatego też naczynie do zaparzania kawy przypomina kształtem te laboratoryjne. Aby przygotować w nim czarny napój, wystarczy gruby, papierowy filtr, który nakłada się na górę naczynia i przed przystąpieniem do parzenia przelewa gorącą wodą. Następnie filtr uzupełnia się grubo zmieloną kawą (ok. 6 g na każde 100 ml wody), a następnie przelewa wodą. Proces parzenia trwa około 5 minut. Po przelaniu wody, filtr z kawą należy wyrzucić.
Jaki Chemex wybrać?
Przede wszystkim należy zastanowić się, jakie rozmiaru powinno być naczynie. Dla osób, które parzą kawę tylko dla siebie, wystarczy najmniejszy Chemex dla 1-3 osób, czyli taki, który zaparzy 300-450 ml napoju. Większy sprawdzi się przy zaparzaniu np. 8 filiżanek, w którym można zaparzyć ok. 1200 ml napoju. Decydując się na konkretnego producenta, warto wybrać oryginalny zaparzacz Chemex Coffee Maker.